A világpiacon sokfajta termékkel találkozhatunk, melyek algákból származnak. Az elmúlt évtizedekben a legelterjedtebbek a hidrokolloidok (pl. karragén), melyeket kozmetikumokban, élelmiszerekben sűrítő, viszkozitást fokozó anyagként használnak.
Az elmúlt időszakban azonban előtérbe került az algák ételként, étrend-kiegészítőként való használata is. Az élelmiszeriparban előszeretettel dúsítják az ételeket Chlorella zöld algával, illetve Spirulina kékalgával.
Ezek magas fehérje és telítetlen zsírsav tartalmuk miatt tökéletesen illeszkednek a funkcionális élelmiszerek körébe. Fontos megemlíteni a kedvező élettani hatásokkal rendelkező kivonatokat is. A béta-karotin, asztaxantin, illetve fikocianin tartalmú termékek egyre jobban elterjednek a gyógyszer- és élelmiszer piacon.
Ezen hatások miatt méltán tartják a Spirulinát napjaink „super food”-jának. Előszeretettel fogyasztják táplálék-kiegészítőként magas fehérje, vitamin és ásványianyag tartalma miatt. Ezeken felül érdemes megemlíteni telítetlen zsírsav és poliszacharid tartalmát is.
A Spirulina biomassza általánosságban 50-70%-os mennyiségben tartalmaz fehérjét, további 30%-ban pedig értékes szénhidrátokat, rostokat. Többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaz, mint például linolén-savat (LA), gamma-linolénsavat (GLA).
(Csak új feliratkozás esetén.)