Barion Pixel

Kedvezményes csomagajánlatok

Superfood

A világpiacon sokfajta termékkel találkozhatunk, melyek algákból származnak. Az elmúlt évtizedekben a legelterjedtebbek a hidrokolloidok (pl. karragén), melyeket kozmetikumokban, élelmiszerekben sűrítő, viszkozitást fokozó anyagként használnak.

Az elmúlt időszakban azonban előtérbe került az algák ételként, étrend-kiegészítőként való használata is. Az élelmiszeriparban előszeretettel dúsítják az ételeket Chlorella zöld algával, illetve Spirulina kékalgával.

Ezek magas fehérje és telítetlen zsírsav tartalmuk miatt tökéletesen illeszkednek a funkcionális élelmiszerek körébe. Fontos megemlíteni a kedvező élettani hatásokkal rendelkező kivonatokat is. A béta-karotin, asztaxantin, illetve fikocianin tartalmú termékek egyre jobban elterjednek a gyógyszer- és élelmiszer piacon.

Az elmúlt években, évtizedekben számos kutatásban bizonyították a Spirulina fajok állati és emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatását.

Ezek közül a legkiemelkedőbbek az alábbiak:

  • Antioxidáns hatás, mely különösen a lipid peroxidáció gátlásában nyilvánul meg, ezzel májvédő funkciójuk jelentős
  • Pozitívan befolyásolják a szénhidrát és lipid anyagcserét: vércukor értékek normalizálására, különös tekintettel a HbA1C (glikolizált hemoglobin) szint csökkentésére alkalmasak. A vér lipidprofilját javítják
  • Segítik az immunrendszer megfelelő működését immunsejtek mobilizációjával
  • Gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki a gyulladáskeltő kaszkád gátlásán keresztül, csökkentik a hisztamin felszabadulást
  • Gátolják egyes vírusok szaporodását
  • Probiotikus hatással rendelkeznek, segítik a természetes bélflóra visszaállítását*
  • *bővebben lásd: Élettani hatások fül alatt

Ezen hatások miatt méltán tartják a Spirulinát napjaink „super food”-jának. Előszeretettel fogyasztják táplálék-kiegészítőként magas fehérje, vitamin és ásványianyag tartalma miatt. Ezeken felül érdemes megemlíteni telítetlen zsírsav és poliszacharid tartalmát is.

A Spirulina biomassza általánosságban 50-70%-os mennyiségben tartalmaz fehérjét, további 30%-ban pedig értékes szénhidrátokat, rostokat. Többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaz, mint például linolén-savat (LA), gamma-linolénsavat (GLA).